Što vam je sve potrebno od namještaja za opremanje kafića

Prije samog opremanja napravite plan i strategiju kojom ćete se služiti. Procijenite koliko vremena imate na raspolaganju i što je prioritet uraditi. Koliko je novca potrebno i koliko ste u mogućnosti u samom startu da uložite. Odredite budžet kojim raspolažete, a onda ga rasporedite na stavke koje imate u planu. Često se čini da za neke stvari neće trebati mnogo novca,a ni mnogo vremena, međutim kada se krene sa izvođenjem radova uvijek se nađe neki neplanirani trošak i ulaganje ili se sami radovi oduže. Zbog toga se potrudite da sve unaprijed isplanirate i precizno dogovorite kako ne biste došli u situaciju da vam nešto kasni ili da zbog kašnjenja jednog djela ne budete u mogućnosti da započnete drugi dio opremanja. Tada ćete se krajnji rok završetka u potpunosti pomaknuti.

Pripremanje prostora

Prvo se posvetite grubim radovima, u koliko je potrebno prepravljanje i rušenje starih zidova, dogradnja ili novo pregrađivanje kako biste došli do funkcionalnog prostora. Provjerite podove i plafone kako biste bili sigurni da kasnije nećete imati problema sa istim. Postavite podove koji će biti jednostavni za  održavanje i otporniji na habanje – da ne bi došlo do ljuštenja boje, oštećenog i potpuno ogrebanog, izguljenog poda prilikom premještanja stolova i stolica. Ovo je pravo vrijeme i za bojanje zidova, postavljanja određenih obloga po zidovima – iz dekorativnih ili praktičnih razloga, provođenje rasvjete do odgovarajućih mjesta.

Namještaj za kafiće

Sljedeća važna stavka je namještaj. Potrudite se da na početku prethodno navedenih radova već imate spremljenu ideju kakav namještaj želite u svom objektu, sa koliko sjedećih mjesta raspolažete, koju ćete boju koristiti i koje materijale. Posebno vodite računa ako se radi o izradi namještaja po mjeri – na vrijeme naručite kako bi isporuka namještaja bila u roku koji vama odgovara i kako bi se odradili svi vaši zahtjevi. Kada postavite osnovne crte za izgled i raspored namještaj razmotrite prostor vidite da li vam je potrebna dodatna polica, skladište u obliku ormarića ili skrivenih polica, dodatne police za vina ili druga pića, čaše, šalice, aparate i sav pribor koji će se koristiti u i na šanku. Kada birate stolove vodite računa o količini, veličini i materijalu.

U kafićima nisu potrebni veliki i glomazni stolovi. Nemojte ih gusto postavljati kako ne bi bilo pretrpano i sabijeno. Birajte što kvalitetnije materijale koji će vas služiti što duži vremenski period i koji će biti jednostavni za čišćenje i održavanje. Lako održavanje je vrlo bitna stavka kako bi lokal izgledao čisto i uredno i nakon dužeg korištenja. Kod malih objekata najbolje ćete iskoristiti prostor sa sjedećim mjestima tako što ćete postaviti separee sa jedne strane stolova umjesto stolica. Stolice ili fotelje za restorane birajte na osnovu kvaliteta, udobnosti i dizajna. Odlučite se za kvalitetnu drvenu ili metalnu konstrukciju presvučenu adekvatnim štofovima koji su prikladni za uvjete kakvi su u ugostiteljskim objektima, te koji će trpjeti konstantno korištenje i koji se neće lako pohabati od sjedenja.

Barske stolice za kafiće

Barske stolice za kafiće su jako dobro rešenje ako želite da vaš kafić izgleda moderno, živahno, mladalački i dinamično. Možete ih koristiti u cijelom lokalu ili samo sa nekoliko stolova. Najčešće se postavljaju uz šankove ili barske pultove. Također barske stolice je dobro koristiti i kombinirati sa niskim kada se u prostoru nalaze različite visine podova, u različitim nivoima, i tako  dobijete poseban izgled lokala. Barske stolice se izrađuju u dosta različitih modela – obične, niske, tako da ćete sigurno naći onu koja odgovara vašem ukusu i interijeru.

Pogledajte našu ponudu modernih barskih stolica i odaberite odgovarajuću za vaš kafić ili restoran.

Ugostiteljska oprema

Na kraju, ali ne manje važnu stavku, stavljamo ugostiteljsku opremu. Nabavite potreban pribor za rad zaposlenih. Osigurajte njim prostor u kom će moći nesmetano da funkcioniraju i gdje će biti sve postavljeno tako da im je na dohvat ruke. Rasporedite aparate, mašine, rashladne vitrine tako da ne budu smetnja jedni drugima. Osigurajte se sa dovoljnim brojem čaša, šalica i ostalog posuđa kako ne bi došli u situaciju da nemate u čemu da poslužujete. Nabavite čaše za sve vrste pića. Šalice koje će izgledom same pozivati na sljedeću kavu. Točilice za pivo različitih vrsta. Aparate za više vrsta kave. Uniforme za konobare kako bi izgledali profesionalno.

 

Prije izvođenja radova još jednom prekontrolirajte zadate ciljeve, dopunite i dodajte ako ste nešto preskočili. Tražite savjet od stručne osobe koja već ima iskustva u ugostiteljstvu. A onda počnite sa pripremama i pridržavajte se plana kako neki od važnih dijelova ne biste zaboravili.